Terävä shined Hawk

Nick Saunders / Flickr / käytetty luvalla

Yksi yleisimmistä takapihahaudoista, teräväkarvainen haukka on ketterä petoeläin, joka ruokkii pieniä lintuja, kuten piikkia ja varpunen. Tämä Accipitridae- perheen jäsen voi kuitenkin olla hämmentävä, ja kasvattajien on tutkittava huolellisesti tunteakseen itsensä varmasti tämän raptorin tunnistamisessa. Onneksi tässä esitteessä on kaikki mitä tarvitset terävän kiiltävän havon ymmärtämiseksi paremmin.

Nopeat faktat

  • Tieteellinen nimi : Accipiter striatus
  • Yleinen nimi : Sharp-Shinned Hawk, Sharpie
  • Elinikä : 2–4 vuotta
  • Koko : 9-13 tuumaa
  • Paino : 3-7 unssia
  • Siipien väli : 23 tuumaa
  • Suojelun tila : vähiten huolta

Sharp-Shinned Hawk Identification

Tämän linnun saalistusrakenne lyhyellä, kaarevalla, keltaisella jyvällä varustetulla vetoketjulla, suurilla karilla ja kokonaismuodolla yksilöi selvästi raptoriksi, mutta kertoo, mikä raptor voi olla haaste. Sukupuolet ovat samankaltaisia, vaikka naisilla on taipumus olla huomattavasti suurempia kuin miehillä. Pää ja selkä ovat keskipitkää tai tummanharmaata, ja valkoinen rinta on paksusti raidattuna ruosteisilla punaisilla tai ruskeilla raidoilla. Pitkässä häntässä on neliömäinen kärki, tummanharmaat vaakaraidat ja ohut valkoinen kärki, vaikka valkoinen kärki voi kulua ajan myötä. Jalat ovat kirkkaankeltaisia ​​ja erittäin ohuita, ja niissä on erottuva terävä harjanne, joka antaa linnuille nimen. Aikuisilla linnuilla on punaiset silmät, kun taas nuorilla on keltaiset silmät. Nuorilla teräväkarvaisilla haukoilla on myös vähemmän selkeät rajoitukset rinnassa ja niissä voi olla heikko valkoinen kulmakarvaviiva. Heidän rintojen väri on myös enemmän ruskehtava kuin aikuisten punainen sävy.

Hawks luottaa saaliinsa osittain varkauteen ja äänet ovat harvinaisia. Teräväkarvaiset haukka kutsuvat ankaraa “kee-kee-kee” tai “kik-kik-kik” hälytystä, kun pesä on uhattuna.

Sharp-Shinned Hawk vs. Cooper's Hawk

Nämä taristajat sekoitetaan helposti hyvin samanlaiseen Cooperin haukkoon, ja voi olla haastavaa erottaa nämä kaksi salakuuntelijaa toisistaan. Teräväkarvaiset haukot ovat huomattavasti pienempiä, vaikka pienet urospuoliset Cooper-haukka voivat olla samankokoisia kuin suuret naispuoliset teräväkarvaiset haukot. Sharpilla on kapeat lonkat ja suhteellisen suuret päät kuin heidän Cooperin serkkunsa, ja teräväkarvaisilla haukoilla on myös ohuemmat jalat. Teräväkarvaisen havon hännän nelikulmaiset kulmat ovat hyvä vihje heidän tunnistamiselleen, koska Cooperin haukoilla on huomattavasti pyöristetyt pyrstöt ja Cooperin haukoilla on myös selkeä rajattu ulkonäkö ja vaaleampi napa on päin päinvastainen, kun taas teräväkarvaiset haukot ovat enemmän tasaisesti värillinen. Koska teräväpiirteet ovat pienempiä, ne kuluttavat myös pienempää saalista kuin Cooperin haukka.

Kuinka kertoa Cooperin ja Sharp-Shinned Hawks Apartista

Sharp-shinned Hawk-elinympäristö ja leviäminen

Teräväkarvaiset haukot ovat yleisiä metsäalueilla ja avoimilla ala-alueilla kaikkialla Yhdysvalloissa, etelä- ja länsi-Kanadassa, Meksikossa ja Keski-Amerikassa. Nämä linnut ovat helposti nähtävissä esikaupunkialueilla, joilla on joitain puita, ja niitä voi löytää kaupunkien ja esikaupunkipuistoista.

Siirtymismalli

Pohjoiset teräväkarvaiset haukkapopulaatiot muuttuvat etelään talveksi, mutta lintuja Utahin, Wyomingin, Coloradon, Montanan, eteläisen Idahon, Pohjois-Kalifornian, Washingtonin ja Oregonin länsivuorilla voi esiintyä ympäri vuoden.

käytös

Kuten kaikki petolinnut, teräväkarvaiset haukot nousevat alueensa yli saaliin löytämiseksi. Ne syövät todennäköisesti maassa vangittuaan linnun, hiiren tai muun pienen nisäkkään ja voivat jäädä maahan useita minuutteja ruokinnan jälkeen. He ahventelevat alueilla, joilla on hyvä näkyvyys löytääksesi ruokintapaikat, ja tekevät usein lyhyitä, suljetuksia lennoilla yli pensaita tai tiheää harjaa pienten lintujen hätkähdyttämiseksi lennolle, jotta niistä olisi helpompi saada kiinni.

Teräväkarvaisen havon pitkä pyrstö ja pyöristetyt siivet antavat heille erinomaisen ohjattavuuden tiheän harjan ja puiden kautta saalista harjoittaen.

Ruokavalio ja ruokinta

Nämä ovat lihansyöjälintuja, jotka syövät pientä saalista, mukaan lukien hiiret ja muut pienet nisäkkäät, samoin kuin pienet linnut, kuten varpunen ja piikit. Ne hyökkäävät myös pesimäisiin ja muihin nuoriin lintuihin ennen kuin ne kasvavat liian suuriksi haukkojen menestymiseksi menestyksekkäästi, ja suuret hyönteiset voivat myös muodostaa osan heidän ruokavaliostaan. Ruokinnan jälkeen teräväkarvaisten haukkojen on levätä saalistaan ​​sulautuakseen, ja ne hajottavat sulamattomien osien, kuten luiden, turkisten ja höyhenten, pelletit uudelleen.

Pesiä

Naispuoliset teräväkarvaiset haukot rakentavat lavanpesän ja nostavat yhden 3–5 altricialta nuoren perheen vuodessa. Urospuolinen kumppani voi auttaa oksien keräämisessä pesämateriaaliin, mutta naaras tekee suurimman osan pesän rakennuksesta. Pesät sijoitetaan tyypillisesti 10-60 jalkaa maanpinnan yläpuolelle tukevassa puussa, ja samat pesät voidaan käyttää uudelleen tai rakentaa uudelleen joka vuosi.

Munat ja nuoret

Teräväkarvaisen havon soikea muotoiset munat ovat vaaleanpunaisia ​​tai vaaleansinisiä ja niissä on tummat täplät. Munia on inkuboitava 30-35 päivän ajan, ja naisvanhemmat tekevät suurimman osan inkubaatiosta. Nuori lintu pysyy pesässä vielä 25–27 päivää, vaikka nuoret urokset yleensä jättävät pesän ennen siskoaan. Sekä mies- että naisvanhemmat ruokkivat ja takaavat pesimäiset.

Teräväkarvainen kinkkujen suojelu

Näitä repistejä ei pidetä uhanalaisina tai uhanalaisina, mutta heitä uhkaavat kaikki uhkaukset, jotka vaikuttavat kaikkiin riistajiin. Virheellinen torjunta-aineiden käyttö, erityisesti hyönteismyrkyt ja jyrsijämyrkyt, jotka myrkyttävät saaliinsa, voivat myös saastuttaa ja jopa tappaa teräväkarvaiset haukat. Koska nämä räiskit jahtaavat pieniä lintuja ja ovat yleisiä esikaupunkialueilla, he ovat myös alttiita ikkunalakoille.

Vinkkejä takapihalintulaisiin

Koska teräväkarvaiset haukka ruokkivat pienempiä lintuja, niitä houkutellaan pihoille ja puutarhoihin, joissa varpunen, kyyhkyset ja muut pienet linnut ruokkivat. Jos ruokinta-alueet ovat näkyvissä ilmasta, haukot ovat todennäköisemmin usein vierailijoita. Monet takapihan kasvattajat mieluummin ryhtyvät toimenpiteisiin takapihan lintujen suojelemiseksi haudoilta sen sijaan, että antavat heille rehun helposti. Harjakasan lisääminen maisemaan on helppo tapa tarjota turvallinen perääntyminen pienemmille lintuille vahingoittamatta haukkoja.

Kuinka löytää tämä lintu

Koska rynnäkijät ovat suhteellisen yksinäisiä, niitä voi olla vaikea löytää. Kaupunkipuiston luontokeskuksen tai luonnonvaraisten luonnonsuojelualueiden vierailu omalla ruokinta-alueella voi johtaa teräväpintaisiin haukkahavaintoihin, kun linnut oppivat helppoista aterioista ruokinta-asemilla. Muuten birderien tulisi tarkkailla teräväkarvaisia ​​haukkoja metsän reunoilla tai käymällä omilla takapihan syöttölaitteillaan.

Tutustu muihin tämän perheen lajeihin

Accipitridae- lintuperhe on suuri kokoelma räiskäjiä, joissa on yli 240 haukka-, sohva-, kotka-, leija- ja kovaaralajia. Teräväkarvaisen havon tunnetuimpia sukulaisia ​​ovat:

  • Cooper's Hawk
  • Punainen taivas
  • Kalju kotka

Älä missaa muita villilintuprofiilejamme hauskoja tosiasioita ja tietoja kaikista suosikki lajeistasi!