Kypäräs mäti

Usein kotieläiminä ja eksoottisissa lintukokoelmissa mukana oleva kypärähelppu on helppo tunnistaa Numididae- lintuperheen jäsen ja Afrikan laajimmin riistalinnu. Muualla maailmassa näiden lintujen luonnonvaraisia ​​ja maatilan populaatioita voidaan nähdä usein ja paeta säännöllisesti, joten kasvattajien kannattaa tunnistaa tämä erottuva ja silmiinpistävä lintu. Tämä tiedotuslehti ei voi vain auttaa birderia tekemään juuri sitä, vaan myös oppia kuinka mielenkiintoisia ja uskomattomia nämä linnut voivat olla.

Nopeat faktat

  • Tieteellinen nimi : Numida meleagris
  • Yleinen nimi : kypärähelmikukka, harmaakärpäinen mäyrähelppu, kärpäshelmikukka
  • Elinikä : 10–15 vuotta
  • Koko : 20-25 tuumaa
  • Paino : 2, 5-3 kiloa
  • Siipien väli : 38 tuumaa
  • Suojelun tila : vähiten huolta

Helmetted marsujen tunnistaminen

Vaikka nämä linnut ovat hyvin selkeitä, niiden merkinnät voivat olla yllättäviä ja hämmentäviä lintulajeille, etenkin alueilla, joilla mäntylintuja ei odoteta. Suuri, vaalea lasku, jossa on punertava pohja, valkeahko kärki ja koukussa oleva yläleuka, auttaa tunnistamaan nämä linnut riistalintuina, samoin kuin niiden pullea, pyöreä, kanamainen muoto.

Uros- ja naaraslinnut ovat samanlaisia ​​yleisen mustan tai tummanharmaan lihokasvun kanssa, jolla on tiheä, tasainen kuvio pienistä valkoisista pilkuista. Siipien kohdalla täplät ovat pitkänomaisia ​​ohuiksi lyhyiksi tankoiksi. Pitkä kaula on harmahtavan musta ja siinä voi olla ruuhkainen niska. Kasvo on paljaan sininen iho, jonka laskussa on kirkkaanpunaiset taistelut. Kruunun päällä on kiiltävä ruskea tai oranssinruskea “kypärä”, jonka sarven muoto on kolmio. Paksut jalat ovat harmaita.

Nuorilla on samanlaiset merkinnät, mutta niiden taistelut ja sarvi ovat vähemmän kehittyneitä ja niiden yleiset värit ovat harmahtavanruskeita ja vaaleanpunaisia.

Kypäräisillä marsunmarjoilla on useita alalajeja ja jokaisella on erikokoisia muutoksia, samoin kuin kypärän ja ranteen erot. Kotieläiminä pidetyillä lintuilla on monia muita värivaihtoehtoja, mukaan lukien rannekkeet, valkoiset tai harmaat linnut, mutta näitä malleja ei tyypillisesti löydy villilintuista.

Näillä lintuilla on ankara, cackling “kek-kek-kek” -kutsu, jolla on kuiva sävy. Tämä puhelu toistetaan vakiona, vaikka tempo voi nousta osoittaen kiireellisyyttä tai hälytystä. Puhelu on äänekäs ja voi kuljettaa merkittäviä etäisyyksiä.

Helmeted Guineafowl-elinympäristö ja leviäminen

Nämä suuret linnut pitävät mieluummin avoimia, kuivia nurmi- ja savanniympäristöjä, joissa on hajallaan olevia puita tai pensaspeiteä, ja niitä esiintyy usein maatalousalueilla sekä esikaupunkipuistoissa tai puutarhoissa. Kypärämarjahernät tyypillisesti välttävät tiheää elinympäristöä, kuten paksuja metsiä tai suita, ja niitä ei ole myöskään rohkeimmissa aavikoissa. Niiden kotoperäiseen alueeseen kuuluvat kaikki sopivat elinympäristöt Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, mutta ne on otettu menestyksekkäästi käyttöön monilla alueilla ympäri maailmaa, mukaan lukien Länsi-Jemen, Etelä-Ranska, Australia, Karibia ja Madagaskar. Kotieläiminä olleista tai eksoottisista parvista paenneet linnut voidaan nähdä melkein missä tahansa, ja ne voivat muodostaa pieniä luonnonvaraisia ​​populaatioita.

Siirtymismalli

Kypärämarjahernat eivät yleensä muutu, vaan pysyvät samalla alueella vuoden ympäri.

käytös

Kypäräkarvat ovat suhteellisen sosiaalisia, raikkaita lintuja, etenkin talvella, kun satoja parvia voi koota paistamiseen ja ruokintaan. Pesimisaikana ryhmät ovat pienempiä ja voivat olla vain pariutuneita lintuja, joiden seurauksena ovat jälkeläiset kuoriutumisen jälkeen. Nämä linnut paistavat puissa, mutta päivällä mieluummin kävelevät kuin lentämistä, vaikka ne lennättävätkin, jos niitä uhataan. Kypäräkärkinen marsu ottaa myös usein pölykylpyjä pitääkseen höyhensä huippukunnossa.

Nämä linnut ovat usein kesytettyjä, ja niitä pidetään muiden kotieläiminä pidettävien siipikarjan seuralaisina. Koska he syövät suuria määriä hyönteisiä, ne ovat hyödyllisiä tuholaisten, etenkin punkkien, torjunnassa. Niistä voi olla hyötyä myös varoittamalla muita siipikarjoja lähellä olevista haukoista tai muista uhista äänekkäin, räikein puheluineen.

Ruokavalio ja ruokinta

Nämä ovat kaikkiruokaisia ​​lintuja, jotka hyödyntävät monenlaisia ​​ruokia, mukaan lukien siemenet, hyönteiset, juuret, etanat, matelijat, vilja, hedelmät ja kukat. Koska heidän ruokavalionsa ovat niin vaihtelevia, tämä auttaa näitä lintuja pysymään samalla alueella ympäri vuoden ja sopeutumaan erilaisiin elinympäristöihin, joissa on saatavana erilaisia ​​ruokia.

Pesiä

Nämä linnut ovat tyypillisesti monogaamisia, ja heidän kohteliaisuuteensa kuuluu miehiä, jotka osallistuvat aggressiivisiin, jopa tappaviin taisteluihin ja jahtaajiin naispuolisten vaikutuksen aikaansaamiseksi. Pesä on matala kaavin maahan, yleensä tiheällä ruohoa tai kasvillisuutta, ja se voi olla vuorattu ohuilla ruohoilla.

Munat ja nuoret

Soikean muotoiset munat voivat olla melkein terävämpiä lyhyemmässä päässä, ne voivat olla väriltään valkeahkoista kellanruskeisiin ja täplät ovat tasaisesti ruskeat. Vaansa kohdalla on 6-15 munaa, ja naaras inkuboi munia 25-30 päivän ajan.

Kuoriutumisen jälkeen ikääntyneet poikaset, joita kutsutaan pitäjiksi, voivat poistua pesästä nopeasti ja rehua itselleen. Urospuolinen vanhempi hoitaa suurimman osan poikasista ensimmäisen 10–14 päivän ajan, kun taas naaras toipuu pitkästä inkubaatiojaksosta. Nuoret linnut oleskelevat perheryhmänsä kanssa 50–75 päivää ennen itsenäistymistään, mutta voivat pysyä lähellä ryhmää seuraavaan pesimiskauteen saakka.

Kypärämarjojen suojelu

Kypärämarjoja ei ole uhattu eikä uhanalaisia, ja tosiasiassa niiden levinneisyys ja populaatiomäärät kasvavat yleisesti, kun maatalousalueet laajenevat ja tarjoavat sopivampia elinympäristöjä. Nämä linnut ovat alttiita salametsästykselle tai koirien ja kissojen hyökkäyksille, ja viljelijät vainottavat niitä toisinaan ja näkevät ne uhkaa viljakasveille.

Vinkkejä takapihalintulaisiin

Nämä linnut vierailevat sopivissa elinympäristöissä sijaitsevilla pihoilla ja puutarhoissa, jos maassa on ruokinta-alueita, varsinkin jos tarjotaan säröillä maissia tai hirssiä ja jos lähellä on riittävä pensaikkopeite turvallisuuden vuoksi. Pellolla he rehuvat usein tien varrella, jolle vilja voi vuotaa. Ne ovat myös suosittuja lintuja eläintarhoissa ja lintulajeissa ympäri maailmaa.

Kuinka löytää tämä lintu

Kypärämättömien helmilevien erottuva höyhenkuvio, muoto ja koko tekee näistä lintuista suhteellisen helpon havaita. Näiden lintujen löytäminen on helppoa tapaa käydä niiden alueella sijaitsevilla maatalousalueilla, etenkin jos viljakasveja on runsaasti ja linnuille on runsaasti roiskeita. Koska nämä riistalintujen kotieläimet ovat levinneet ympäri maailmaa, odottamattomia havaintoja voidaan havaita melkein missä tahansa.

Tutustu muihin tämän perheen lajeihin

Numididae- lintuperhe koostuu vain kahdeksasta erilaisesta guineafowl-lajista, ja jokainen niistä on erottuva ja mielenkiintoinen. Muita lintuja eri perheissä, joilla on riistan lintuominaisuuksia näiden marsujen kanssa, ovat:

  • Villi kalkkuna
  • Kalifornian viiriäinen

Tutustu muihin lintuihin kaikilla villilintuprofiileillamme ja löydä mielenkiintoisempia faktoja kaikista suosikki höyhenkavereistasi.